Briljante leiders hebben meerdere toekomstperspectieven

“The best way to predict the future is to create it.”

De beste leiders die de mensheid heeft gekend hebben altijd een overweging gemaakt tussen meerdere toekomstperspectieven. En dit bleven zij later ook doen. Op het eerste gezicht misschien verwonderlijk. Hechten we namelijk niet meer waarde aan leiders die een duidelijk beeld en visie voor de organisatie hebben? Leiders die vanaf het moment dat zij kunnen praten hun plannen en plotten bekend maken? Is het niet vreemd dat degene aan het stuur onzeker is over zijn toekomst?

Hoe dat laatste ook moge zijn, de beste leiders bereiden zich voor op verschillende toekomstperspectieven. Inspirerende mensen die aan het roer hebben gestaan, waren nooit gebonden aan één scenario. Zij bedachten welke voor- en nadelen de verschillende scenario’s met zich meebrachten en ondertussen ontwikkelden zij verschillende vaardigheden.

Zo zijn er mensen geweest die geboren waren als de erfopvolger van de keizer, maar toch voor een compleet ander pad kozen. Een minder materialistisch georiënteerd pad. En het tegenovergestelde is ook waar. Er zijn mensen die geboren waren in de laagste rangen en uiteindelijk kozen voor het keizerschap: de chakravartin (niet te verwarren met een verlicht despoot).

Voordelen verschillende toekomstperspectieven

Effectief leiderschap brengt met zich mee dat je bepaalde dingen opgeeft, zoals het idee dat je precies weet wat je over 5 jaar, 10 jaar of 15 jaar wilt doen. Dat betekent dat je ook opgeeft om over te willen komen alsof je alles al uitgedacht hebt, alles weet of alles al hebt bepaald voor jezelf.

Wanneer je verschillende toekomstperspectieven hebt, vergroot ook je aanpassingsvermogen. Je wordt weerbaarder en je leert beter omgaan met de omstandigheden die het leven je brengt.

Briljant of dwaas?

Wanneer je je pad hebt gekozen omdat dit het beste was tussen alle alternatieven, noemen we je briljant in acties.

Wanneer je vasthoudt aan één perspectief omdat je daar emotionele waarde aan hecht, je je niets anders kunt voorstellen en dat perspectief een deel van je identiteit is geworden, noemen we je een dwaas in keuzes.

Misschien kun je de toekomst niet voorspellen, maar je kunt je er wel op voorbereiden.

Bovendien heeft de voorbereiding op meerdere toekomstperspectieven het effect dat je je kansen en je risico’s spreidt. Dit geeft rust.

Spreid dus je kansen. Holland Casino raadt het je aan. Top-investeerders raden het je aan. Ik raad het je aan.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze artikelen

Interessant artikel? Deel je gedachten. Laat hieronder een reactie achter. 🙂

Op de hoogte blijven van de nieuwste content? Volg 123zosimpel via social media.

Wil je wekelijks de 123zosimpel artikelen ontvangen per mail?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onderaan de homepage!

Twitter: @123zosimpel
Facebook: www.facebook.com/123zosimpel
E-mail: Yussuf@123zosimpel.com