Wat is samadhi?

“When we perceive the stars, the stars are the object of our perception—they exist within us. When we perceive the ocean, the ocean is also within us. The idea that things exist outside of our Consciousness is an illusion. Ancient wisdom traditions have known this for centuries, and even modern science has recognized that our sense organs merely receive information and project it within our own minds. Vision does not take place in the eye, but in an area located in the back of the brain. Everything that we perceive to be “out there” is being experienced “in here.” – Kauffman

Laat ik beginnen met het intrappen van een open deur. Samadhi is maar een naam. Een naam om een bepaald fenomeen aan te duiden. Als je al je gedachten in één keer kon loslaten, dan is dat samadhi. De diepere lagen van je cognitieve vermogens noemen we samadhi. Het is niet iets wat je kunt bereiken door iets te doen, aangezien het een kwestie is van gedachten loslaten. De eenvoudige samadhi is de concentratie die we dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld bij het steken van een sleutel in een slot. De bijzondere samadhi is de concentratie die gekenmerkt wordt door plezier, ecstasy en extreme helderheid. Dit is echte samadhi.

Ik ben geïnteresseerd in echte samadhi. Als jij iets fundamenteel wilt bereiken in dit leven dan ben jij ook geïnteresseerd in echte samadhi. De runners high van atleten komt in de buurt van samadhi. De staat die we ‘flow’ noemen lijkt op samadhi, proeft naar samadhi, ruikt naar samadhi, maar het is geen samadhi. Mensen zoeken op verschillende manieren naar samadhi. Alcohol, drugs en wilde feestjes of een boek, een vakantie en televisie. Een overload aan externe stimuli wordt gebruikt als middel om te ontsnappen aan de eigen gedachten waarin verveling of opwinding de boventoon voert.

In dit artikel bespreek ik een paar elementaire kenmerken van samadhi.

1. Wat is samadhi? 
Een mentale staat met weinig tot geen gedachten. Samadhi gaat gepaard met een diepe ontspanning van het fysieke lichaam. Een fysiologisch effect is dat niet alleen de spieren, maar ook het zenuwsysteem spanning loslaat. Verder is het ook meetbaar dat tijdens samadhi de hersenen een verhoogde hoeveelheid serotonine afgeven. Samadhi is een zuiveringsproces, waarin lichaam en geest zich langzaam en zeker ontdoen van een hoop vergif dat niet alleen in dit leven, maar ook in eerdere incarnaties en samenstellingen is verzameld.

2. Wat het belang van samadhi?
Samadhi is vereist voor progressie op het Pad (lees hier het artikel over de vijf fases van innerlijke ontwikkeling). Zonder samadhi is enlightenment onmogelijk. Enlightenment is compleet en volledig ontwaken (lees de vijf fases). Men zegt dat voor samadhi vereist is de karma gelijk aan die van een koning of koningin. Dat betekent dat enlightenment twee voorwaarden kent: samadhi beoefenen én een hoop goede karma verzamelen. Eigenlijk drie voorwaarden: het ontwikkelen van diep inzicht / prajna wisdom is ook vereist. Prajna is het non-intellectueel cognitief vermogen, dat kan waarnemen zonder zaken te bekijken in concepten en gedachten.

3. Is samadhi een trance?
Nee, samadhi is geen trance. Samadhi is geen mentale afwezigheid, het is niet mentaal inzakken, vermoeidheid of een staat van half slaap. Samadhi is extreme helderheid. Je oefent tijdens je meditatie om alert, open, helder en aanwezig te blijven. Dit versterkt je wilskracht, aangezien je steeds een wilsbesluit moet nemen om terug te komen naar je meditatietechniek mocht je ‘wegdromen’.

De eerste kenmerken van samadhi is een extreem heldere belevingswereld samen met extreme kalmte. Er zijn nauwelijks tot geen gedachten die de pret kunnen bederven. De monkey mind, de gedachtenstroom die overal commentaar op heeft, kent op dat moment zijn plek.

4. Waarom weten veel mensen niet wat samadhi is? 
Wij zijn geobsedeerd met externe factoren. Het innerlijk leven en alle facetten van samadhi lijken verbannen te zijn van deze tijd en deze cultuur. De laatste tijd lijkt daar wel een beetje verandering in te komen. Gatto geeft het een en ander scherp weer wanneer hij zegt “Our schools produce pretty near-perfect customers and employees, people without an inner life, dependent upon purchases and stranger approval in order to feel OK.”

en

“The antithesis of the results of spiritual cultivation: we produce people without any real projects of their own, without principles who must watch TV to occupy themselves.”

En ook deze obersvatie is scherp.

“Maturity has by now been banished from nearly every aspect of our lives. Easy divorce laws have removed the need to work at relationships; easy credit has removed the need for fiscal self-control; easy entertainment has removed the need to learn to entertain oneself; easy answers have removed the need to ask questions. We have become a nation of children, happy to surrender our judgments and our wills to political exhortations and commercial blandishments that would insult actual adults. We buy televisions, and then we buy the things we see on the television. We buy computers, and then we buy the things we see on the computer. We buy $150 sneakers whether we need them or not, and when they fall apart too soon we buy another pair. We drive SUVs and believe the lie that they constitute a kind of life insurance, even when we’re upside-down in them. And, worst of all, we don’t bat an eye when Ari Fleischer tells us to “be careful what you say,” even if we remember having been told somewhere back in school that America is the land of the free. We simply buy that one too. Our schooling, as intended, has seen to it.”

Een andere oorzaak zou kunnen liggen in het feit dat het spiritueel proces verschillende obstakels kent en niet zo makkelijk is als je zou denken. Sommige mensen mediteren niet lang genoeg en breken hun meditatiepractice (sadhana) af wegens verveling. Deze fase maakt iedereen mee. Dit is niet zo’n groot obstakel. De echte catastrofes zijn de mensen die enige spirituele resultaten bereiken en denken dat ze het hebben. Zonder correcte begeleiding, gezondheid en deductie valt iemand makkelijk ten prooi aan illusies. Een klein resultaat wordt gezien als groot resultaat. Of vanwege bijzondere ervaringen worden verkeerde conclusies getrokken. Het kundalini effect en met name bovennatuurlijke dingen, dien je met elegantie te negeren. Zie je dingen? Heb je bijzondere lichamelijke sensaties? Kun je de toekomst voorspellen? Kun je mensen horen aan de andere kant van de wereld?

Dan ben je misschien klaar voor je eerste psychologische en psychiatrische evaluatie. Anderzijds kan het zijn dat dit de gevolgen zijn van het kundalini fenomeen. Hoe het ook zij, het kundalini fenomeen overkomt iedereen die lichaam en geest reinigt. Een reiniging brengt opgeslagen stof naar boven om het te kunnen verwijderen. Dus denk niet dat je uniek, uitverkoren of speciaal bent vanwege een paar uitzonderlijke ervaringen. Uitzonderlijke ervaringen zijn niet speciaal en spirituele krachten zijn ook niet speciaal. Iedereen met samadhi kan het bereiken en bovendien leidt spelen met zulke dingen je alleen maar af van het echte werk: neti neti. Blijven loslaten is het belangrijkste.

5. Welke methoden leiden naar samadhi? 
Een hoop meditatie methodes kunnen worden gebruikt. Sommige methodes die leiden tot samadhi beginnen met de alledaagse werkelijkheid en passen verschillende technieken toe om een staat te bereiken waar subtiele gedachten zijn verdwenen, je hoofd leeg is en de geest kalm en helder. Dit noemen we emptiness. Sommige methoden beginnen meteen met het cultiveren van deze emptiness. Sommige methoden maken gebruik van vorm, anderen zijn vormloos. Soms zal een methode zich richten op het toevoegen van lasten aan de geest om op die manier mentale chaos te doorbreken en emptiness te bereiken. Andere methoden zijn juist gericht op het ontlasten van de geest om emptiness te bereiken.

Sommige methoden richten zich op het cultiveren van je jing (essentie) ofchi (vitale energie) of shen (geestvermogens). Sommige methoden laten je de aard van wereldlijke fenomenen onderzoeken, terwijl andere methoden zich uitsluitend richten op een onderzoek naar het vormloze aspect van je geest dat waarneemt.

Er zijn methoden die gericht zijn op elementen die zich bevinden binnen tijd en ruimte en er zijn methoden die gericht zijn op elementen buiten tijd en ruimte. Sommige meditatiemethoden houden zich bezig met het traceren van de zintuigen terug naar hun bron. Andere methoden richten zich op het leren beheersen van verschillende dimensies binnen je geest.

Alle hierboven genoemde methoden zijn – aangenomen dat je de juiste principes in acht neemt  – evenzeer bedoeld om je bij samadhi te brengen en vervolgens bij diep inzicht (transcendente inzicht / prajna wisdom). 

Tot slot
Na enige tijd ontstaat de ecstacy, de concentratie en de spirituele krachten die horen bij samadhi.  Maar nothing worth having comes easy. In een volgend artikel dat ik schrijf over seksuele discipline zul je snappen waarom. De aspecten die ik hier bespreek vereisen duizenden uren meditatie. Ik wil het je niet al te makkelijk laten voorkomen. Samadhi, Al-Fana en zelfverbetering zijn zaken waarbij het einddoel niet belangrijk is. Het proces is hetgeen dat telt, want het begin is gelijk aan het eind.

Suggesties om verder te lezen:

Interessant artikel? Reageren kan hieronder.
Op de hoogte blijven van de nieuwste content? Volg 123zosimpel via social media (zie links onderaan).

Inschrijven voor de nieuwsbrief kan onderaan de homepage!

Twitter: @123zosimpel
Facebook: www.facebook.com/123zosimpel
E-mail: Yussuf@123zosimpel.com